Home Werkwijze Intuïtie training Creatief coaching Readings Workshops Projekt Verandering Een stukje biografie Tarieven en boekingen
INNERLIJKE   REIS

gewijde reis, geleide meditatie
Als we  de beslissing nemen om naar onze innerlijke wereld op zoek te gaan, wakker de wereld van de dromen binnen te treden, hebben we concentratie en opmerkzaamheid nodig.
Zonder de nodige training vallen we in slaap. Of het tegendeel: we zijn hyper alert, en twijfelen aan de werkelijkheid van wat er gebeurt en analyseren de dingen die we tegenkomen met ons dagelijkse rationele denken. Het helpt om iemand te hebben die als gids kan dienen voor je verblijf in de innerlijke wereld, en die de struktuur en tijd voor je bijhoudt. Dit wordt een 'innerlijke reis' genoemd, ook bekend onder de namen 'gewijde reis' of 'geleide meditatie'.

I
nnerlijke reizen waren in culturen waar sjamanisme een grote rol speelde,  bekend om hun krachtig genezende werking. Ze kunnen over jaren heen gedaan worden, omdat de tijd er geen rol speelt. Je kunt leren ze alleen te doen of je kunt een cd gebruiken met 'guided journeys' ofwel 'geleide fantasie', of muziek met sjamanische drumritmes gebruiken. Innerlijke reizen, zowel als andere vormen van het werken met symbolen en beelden zijn door de eeuwen heen gebruikt door sjamanen uit alle culturen, zoals ook in onze tijd door therapeuten, healers en zelfs psychiaters. Innerlijke reizen kunnen ook gedaan worden met een groep. Het is een goed idee om na je innerlijke reis op te schrijven wat je beleefd hebt, omdat je in een soort trance was -een trance is gewoon elke toestand die verschilt van je dagelijks bewustzijn- vergeet je net als bij een 'nachtdroom', al gauw de details.  Het is ook goed om daarna even naar buiten te gaan, de natuur in. Vaak zie je dan ineens symbolen of beelden die je in je innerlijke wereld tegenkwam. Dit wordt 'synchroniciteit'  genoemd, de gebeurtenis van het op gelijktijdig op elkaar inwerken van innerlijke en uiterlijke gebeurtenissen.


 Het is  ook mogelijk in een lichte toestand van (dag)dromen te zijn terwijl je in de buitenwereld aktief aanwezig bent. Dit gaat het beste op een plek waar niet veel mensen zijn. Je kunt hiervoor de natuur ingaan en de buitenwereld en de krachten van de natuur vragen om je ontmoetingen en symbolen te brengen die je een antwoord geven op hetgene waar je vragen over hebt. Dit wordt een 'vision quest'  genoemd, de zoektocht naar een visioen of een plan, gebruik makend van het principe van 'zo boven zo ook beneden'.

(Het moderne equivalent is misschien de 'team building' met zijn 'outdoor management training', of de reality shows waarin lastige tieners de wildernis ingaan met een strenge trainer.)
 Door te vertrouwen op het synchronischme van binnenwereld en buitenwereld (het 'zo boven zo ook beneden '-principe) de krachten van de natuur worden gevraagd om onmoetingen en symbolen te brengen die de dingen vertegenwoordigen die je over jezelf wilt weten op dit moment.

Er is training en oefening voor nodig om je waarneming op deze manier te kunnen gebruiken en vertrouwen.  Dan kun je dit ook in een drukke winkelstraat doen en wordt het je tweede natuur.  (ook wel 'second attention' - een term die o.a. gebruikt wordt in de boeken over Toltec shamanisme van Carlos Castaneda)
  
Het verbinden van de innnerlijke en de buitenwereld kan een verrijkende ervaring zijn en je leven kalmer en tegelijkertijd meer intens maken, zodat je veel minder stimulatie nodig hebt om het gevoel te hebben, dat je werkelijk leeft.

REIZEN IN JE LEUNSTOEL


Een innerlijke reis duurt meestal 1,5 tot 2 uur. Je kunt het zittend vanuit een stoel doen, of je kunt erbij gaan liggen, afhankelijk van wat je meer comfortabel vindt. Eerst praten we over de themas die je zou willen onderzoeken en waar je een antwoord op zou willen hebben. Je kunt je innerlijke reis gebruiken om antwoord op een vraag in je leven te krijgen, gidsen of andere helpers ontmoeten, of je reis te beginnen in  je lichaam om met een symptoom te werken. Misschien wil je meer uitvinden over patronen die zich steeds herhalen of over moeilijkheden in je relaties. Het helpt een punt van focus te hebben waar je vanuit gaat en weer naar terugkeert.
Wanneer je zover bent doen we wat oefeningen, om je spieren te ontspannen en langzamer te gaan ademen.
Van daar, in een rustige dialoog, help ik je de weg naar je innerlijke wereld te vinden. Op verschillende momenten zal ik je vragen stellen of suggesties geven, en je zult gedurende de volledige tijd van je reis in staat zijn antwoord te geven, in een toestand verkeren zoals in een diepe dagdroom, nog bewust van je omgeving maar tegelijkertijd beleef je je innerlijke reis zo duidelijk als wanneer je droomt. Tijd speelt geen rol hier, en je kunt het gevoel hebben dat je heel lang weggeweest bent terwijl maar een half uur voorbijgegaan is, of juist het omgekeerde. Je kunt stoppen wanneer je maar wilt. Ik let op de klok voor je en zorg dat er genoeg tijd over is om je ervaringen te bespreken en hoe je deze in je dagelijkse leven kunt integreren.
omhoog